Hvad kan en Netflix serie lære os om at være omstillingsparate?
Du har sikkert ikke set serien “Carol and the End of the Word”, men det har jeg - og jeg studsede over, at i et scenarie hvor verden ender og menneskeheden møder sin undergang pga. et sammenstød med en anden planet, vælger hovedpersonen Carol at arbejde, som om intet var hændt. Og dér, hvor hun finder den største trøst, er det kedelige, tunge manuelle arbejde.
En postapokalyptisk serie der skildrer vores arbejdsliv
Serien er lidt en slags kærlighedserklæring til rutine - til monotoni, ensartethed eller trivialitet. (Og så er det Dan Guterman som står bag - manden bag Community og Rick and Morty - så ved du, at kvaliteten er i orden.) Carol, en midaldrende single kvinde, har intet behov for at faldskærmsudspringe eller udleve vilde fantasier - hun vil bare gerne leve sine sidste dage, som om intet var hændt. På trods af at en planet har fuld fart mod jorden, og at Carol kan se truslen bevæge sig tættere og tættere på, går hun på intet tidspunkt i panik.
Og da hun melankolsk vandrer rundt i en forladt bymidte, finder hun et kontor i en bygning, som uofficielt bliver kaldt “The Distraction” - hvor alle de “ansatte” laver revision og bogføring for opdigtede produkter i en virksomhed, som ikke findes. Hele dagen sidder de og taster opdigtede tal ind på computere, reviderer og bank afstemmer konti, som ikke eksisterer.
Og hvad så, Sandra? Hvad har det at gøre med noget som helst?
Dét, som er interessant ved “Carol and the End of the World”, er hvor godt serien skildrer trygheden og komforten i rutiner - og hvor svært det er at være omstillingsparat. Carol betaler stadig sine regninger, på trods af at hverken banken eller el-selskabet er aktive. Hun møder op på kontoret hver aften og indtaster falsk data for en falsk virksomhed. Som Donna, Carols nye “kollega”, siger; “Sometimes you just need an office.” Med andre ord, vi vil helst bare have, at tingene er som de plejer.
Og hvorfor mon? Fordi det kan være skræmmende at skulle omlægge sine vaner - og vi kan alle sammen relatere. De fleste af os tager den samme vej på arbejde hver morgen - og hvis der er vej- eller sporarbejde, kan det starte en hel kædereaktion i vores daglige rutine. Vi kommer for sent, vi bliver irritable eller frustrerede, og så bliver udfaldet af vores arbejdsdag pludselig anderledes. Fordi selvom vi kunne tjekke rejseplanen eller vejdirektoratet, så er det princippet, der tæller. Vi følte os ikke forberedte. For at citere lektor Blomme: “Eksamen er en festdag - for den velforberedte.”
At være omstillingsparat er et svært begreb, for hvad betyder det egentlig? Uanset hvilken branche du arbejder i, vil verden omkring dig altid ændre sig. Folk, som har været i revision i 30 år, har skullet omstille flere gange. Hvis vi ser på historikken af hjælpemidler til revisorer og bogholdere, så har de sidste 50 år været ekstremt hændelsesrige - og det skyldes selvfølgelig teknologiens rolle i vores samfund.
Den hændelsesrige udvikling og omstillingsparathed
Hvis man lavede en tidslinje over den teknologiske udviklings påvirkning på bogføring og revision, ville de sidste 20 år være voldsom i vækst. Hvis jeg skal koge det helt ned, så starter udviklingen i 1960'erne, hvor den første elektroniske lommeregner kommer på markedet.
I 1970'erne bliver computeren langsomt mere udbredt - og revisorer er faktisk nogle af de første til at teste de første varianter, så der går ikke lang tid før den første regneark software kommer på markedet og i 1985 kommer første variant af Excel.
Efterfølgende sker der lidt lavineeffekt. I løbet af 80’erne bliver PC’en udbredt i det almene hjem, og allerede i 90’erne bliver de første webbaserede revisions programmer udviklet. Og derfra accelerer udviklingen i tekniske løsninger til revisorer og bogholdere - ERP systemer, bankintegrationer og simple automatiseringsløsninger udkommer i 00’erne, og i 10’erne kommer mobilapps selvfølgelig på banen. Dertil kommer alle de efterfølgende forbedringer i form af cloud, big data, blockchain, AI osv. - og derfor er markedet blevet ekstremt satureret, som vi kender det i dag.
Og hvordan skal man så være omstillingsparat? For hvis den teknologiske udvikling fortsætter som den gør, skal selv den mest erfarne bogholder tage stilling til, at hendes arbejdsgange potentielt kan ændre sig en gang hvert 3. år, samtidigt med at revisionsbranchen bliver omlagt strukturelt som følge af nye SaaS løsninger. At være forberedt er en kunst i sig selv, og ved blot at være proaktiv og ved at investere i sin egen udvikling kan man ikke blot forhindre en stagnering i ens karriere, men også bidrage til at udvikle branchen i en mere innovativ og kundeorienteret retning.
Og den kundeorienterede retning er netop den, som automatiseringen tillader. Mere tid til meningsfulde relationer, værdiskabende samtaler og strategisk arbejde
…så derfor skal du se “Carol and the End of the World”
På det grå, kedelige revisionskontor finder Carol en masse sjælevenner, som ligesom hende værdsætter det helt trivielle arbejde. Der er en hel episode dedikeret til Carols søgen efter blæk til kontorets eneste printer, og det er ikke sansen for detaljen i det manuelle arbejde, som serien påskønner - det er netop, hvor langt Carol vil gå for at holde arbejdspladsen i live - og dermed hendes nye relationer.
I en verden, som konstant forandrer sig, er det vigtigt at huske på, at menneskelig kontakt og dybdegående forståelse stadig er afgørende for succes. “Carol and the End of the World” minder os om, at selv i en postapokalyptisk verden, kan vi finde mening i vores arbejde - uanset hvor trivielt, manuelt eller kedeligt det er - så længe vi har den menneskelige kontakt. Et aspekt af arbejdslivet, som mange antager, går tabt ved automatisering - men det er netop dét, som er hele pointen med dette indlæg. Digitalisering, automatisering og procesoptimering eliminerer de manuelle handlinger, så vi kan bruge vores tid på de ting, som virkelig gælder 😌